diabetes - banner

Diabetes in kronični zapleti: skrbimo za zdravje na dolgi rok

Diabetes je kronična bolezen, ki vpliva na raven sladkorja v krvi. Obstaja več vrst sladkorne bolezni, vendar sta najbolj pogosti diabetes tip 1 in diabetes tip 2, ki se med seboj razlikujeta v nekaterih značilnostih, o katerih si lahko več preberete tukaj. Stranske posledice in morebitna stanja, ki se lahko pridružijo diabetesu, so odvisna od vrste diabetesa, njegovega trajanja in stopnje nadzora sladkorja v krvi.

Sladkorna bolezen vpliva na različne organe in sisteme v telesu, zato se na dolgi rok lahko razvijejo različni zapleti, ki vplivajo na srčno-žilni sistem, živčni sistem, delovanje ledvic in drugo.

Tveganje za zaplete pa se lahko močno zmanjša s pravočasnim odkrivanjem bolezni, ustreznim zdravljenjem, spremljanjem ravni sladkorja v krvi, zdravim življenjskim slogom in v splošnem dobrim upravljanjem bolezni.

Zakaj je diabetes mellitus primarni vzrok različnih zapletov bolezni?

 

Pri sladkorni bolezni se lahko pojavijo akutni ali kronični zapleti in stanja zaradi dolgotrajne izpostavljenosti visokim ravnem sladkorja v krvi, čemur pravimo tudi hiperglikemija, in drugih presnovnih sprememb, ki jih povzroča sladkorna bolezen. Preberite več o tem, kako diabetes vpliva na spremembe v presnovnih sistemih.

Nepravilno uravnavanje sladkorja v krvi oziroma, ko telo ne more ustrezno uporabiti sladkorja za energijo ali kadar ne proizvaja dovolj inzulina za uravnavanje sladkorja v krvi, lahko povzroči poškodbe različnih tkiv in organov v telesu. Vztrajno visoke diabetes vrednosti povečujejo tveganja za dolgoročne zaplete sladkorne bolezni.

Diabetes simptomi v začetni fazi se pokažejo mnogo prej, kot se razvijejo zapleti

 

Zapleti pri diabetesu se običajno ne pojavijo istočasno s prvimi simptomi oziroma znaki bolezni. Diabetes znaki so lahko precej skriti, posebej v začetni fazi, in lahko traja kar nekaj časa, preden se pojavijo očitni znaki visokega sladkorja v krvi. Tukaj si lahko preberete več o tem, kateri so najbolj pogosti diabetes simptomi in kako jih prepoznati.

Pri diabetesu tipa 1 se simptomi, kot so povečana žeja, pogosto uriniranje, izguba teže in utrujenost, običajno pojavijo precej hitro, ko trebušna slinavka preneha proizvajati inzulin. Vendar pa se kronični zapleti lahko razvijajo postopoma, saj je za njihov razvoj potrebno več let trajajoče izpostavljanje visokim ravnem sladkorja v krvi.

Za diabetes tip 2 pa je značilno, da so simptomi običajno bolj subtilni in se lahko pojavijo postopoma, včasih tudi nezaznavno. To pomeni, da ljudje lahko živijo z nezdravljeno sladkorno boleznijo tudi več let, preden se bolezen odkrije. V tem času pa dolgotrajno povišan sladkor v krvi lahko že povzroči poškodbe krvnih žil, živcev in drugih organov, kar na dolgi rok lahko privede do različnih zapletov.

Nezdravljen diabetes, ali pa diabetes, ki je slabo nadzorovan, predstavlja večje tveganje za razvoj zapletov. Vendar pa tudi pri skrbnem nadzoru in doslednem zdravljenju sladkorne bolezni obstaja določeno tveganje za razvoj zapletov.

Kaj povečuje tveganja za razvoj zapletov pri diabetesu?

 

Razvoj zapletov pri diabetesu je lahko posledica več dejavnikov. Nekateri od glavnih dejavnikov, ki povečujejo tveganje za razvoj zapletov, vključujejo:

 • Neustrezno nadzorovane ravni sladkorja v krvi (hiperglikemija).
 • Dolgotrajna izpostavljenost visokim ravnem sladkorja v krvi.
 • S staranjem se tveganje za razvoj zapletov pri diabetesu povečuje.
 • Visok krvni tlak (hipertenzija) lahko še dodatno obremeni krvne žile in poveča tveganje za srčno-žilne zaplete.
 • Visoke ravni holesterola v krvi, zlasti LDL (slabega holesterola), povečujejo tveganje za aterosklerozo (nastajanje oblog na žilnih stenah) in povečajo tveganje za srčno-žilne zaplete.
 • Kajenje povečuje tveganje za razvoj kardiovaskularnih zapletov pri diabetesu, saj poškoduje krvne žile in zmanjšuje oskrbo s kisikom v telesu.
 • Prekomerna telesna teža in premalo telesne aktivnosti sta dejavnika, ki sta povezana s slabšim nadzorom sladkorja v krvi. Obstaja veliko raziskav, ki ugotavljajo, da je prekomerna telesna teža močno povezana z večjim tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2 in zapletov, ki izvirajo iz te bolezni.

Kateri so akutni zapleti pri sladkorni bolezni?

zapleti pri sladkorni bolezni

Akutni zapleti se pojavijo nenadoma in lahko hitro ogrozijo zdravje pacienta. Običajno so povezani z izrazitimi nihanji ravni sladkorja v krvi in se pojavljajo najpogosteje pri diabetesu tipa 1, seveda v primeru, če bolezen ni ustrezno zdravljena. Med akutne zaplete štejemo naslednja stanja:

 • Hipoglikemija: epizode nizkih ravni sladkorja v krvi lahko povzročijo omotico, zmedenost ali celo izgubo zavesti. Preberite, zakaj se hipoglikemija pojavi oziroma kakšni so vzroki.
 • Ketoacidoza: pojavi se lahko pri diabetesu tipa 1, ko telo ne proizvaja dovolj inzulina in začne razgrajevati maščobe za energijo. Posledično se v krvi začno kopičiti ketoni, kar predstavlja resno oziroma celo smrtno nevarno stanje.
 • Hiperglikemični hiperosmolarni sindrom: resno stanje, ki se pojavi, ko so diabetes vrednosti zelo visoke in telo skuša izločiti presežek sladkorja skozi urin. To lahko povzroči izgubo tekočine in elektrolitov ter posledično dehidracijo in hudo neravnovesje elektrolitov.

Pri akutnih zapletih je največkrat potrebna zdravniška pomoč. V primeru hipoglikemije pa je pomembno, da diabetik ali njegovi skrbniki vedo, kako pravilno ukrepati, na primer, da imajo vedno pri roki nekaj sladkorja, ki se hitro sprosti v krvni obtok, kot so tablete z glukozo ali sladki sokovi.

Nezdravljen diabetes pogosto spremljajo kronični zapleti

 

Kronični zapleti se razvijajo postopoma in so povezani s poškodbami krvnih žil, živcev in drugih tkiv zaradi visoke ravni sladkorja v krvi. Kronični zapleti so bolj značilni za diabetes tipa 2 in se pojavljajo po več letih ali desetletjih neustreznega zdravljenja bolezni oziroma upravljanja z nadzorom sladkorja v krivi. Med bolj pogoste kronične zaplete štejemo:

 • Makroangiopatija: gre za poškodbe večjih arterij, kar povečuje tveganje za srčno-žilne zaplete, kot so srčne kapi in periferna arterijska bolezen.
 • Mikroangiopatija: gre za poškodbe majhnih kapilar, ki lahko prizadenejo oči, ledvice in živce.
 • Retinopatija: visoke ravni sladkorja v krvi poškodujejo krvne žile v očesni mrežnici, kar lahko privede do slabovidnosti ali celo izgube vida.
 • Nefropatija: diabetes je eden izmed glavnih vzrokov za kronično ledvično bolezen. Poškodbe krvnih žil v ledvicah povečujejo potrebo po dializi, v hujših primerih tudi po presaditvi tega organa.
 • Okužbe: diabetes lahko oslabi imunski sistem in poveča tveganje za različne okužbe, zlasti kože in sečil.
 • Diabetično stopalo: gre za težave s stopali zaradi poškodb živcev, okužb in slabe oskrbe s krvjo, kar lahko privede do razjed in v resnih primerih tudi zahteva amputacijo.
 • Nevropatija: poškodbe živcev po vsem telesu vodijo do bolečin, izgube občutka in drugih težav v rokah, nogah in notranjih organih. Običajno gre za poškodbe več perifernih živcev v različnih delih telesa hkrati, čemur pravimo tudi diabetična polinevropatija, ki prizadene od 60 do 70% odraslih diabetikov, zato predstavlja enega izmed najbolj pogostih kroničnih zapletov.

Ustrezno zdravljenje diabetesa je ključno za obvladovanje kroničnih zapletov

sladkorna bolezen test

Zdravljenje in obvladovanje kroničnih zapletov pri diabetesu se bistveno razlikuje od obvladovanja akutnih zapletov, kar zahteva drugačne pristope. Glavni cilj obvladovanja kroničnih zapletov je preprečevanje njihovega nastanka ali upočasnitev njihovega napredovanja.

Obvladovanje kroničnih zapletov zahteva tesno sodelovanje s strokovnjaki za sladkorno bolezen in drugimi specialisti, kot so oftalmolog, nefrolog, nevrolog in kardiolog. Redni zdravniški pregledi so ključnega pomena za spremljanje zdravstvenega stanja in prilagajanje zdravljenja.

Celostni pristop vključuje dosledno upoštevanje zdravniških navodil glede zdravljenja diabetesa, spremljanje ravni sladkorja v krvi, zdrav življenjski slog, prehrano, telesno aktivnost in jemanje predpisanih zdravil. Najprej je potrebno urediti osnovno bolezen, diabetes, saj le-ta predstavlja vzrok kroničnim zapletom.

Kako omiliti simptome diabetes kroničnih zapletov?

 

Preventiva je ključnega pomena za preprečevanje nastanka kroničnih zapletov sladkorne bolezni, ko pa se le-ti že razvijejo, pa je na voljo kar nekaj ukrepov, ki pomagajo omiliti težave oziroma simptome. V prvi vrsti je torej zdravljenje diabetesa kot osnovne bolezni, katerega pa je dobro kombinirati z drugimi pristopi, ki so namenjeni lajšanju simptomov. Zdravljenje kroničnih zapletov je odvisno od vrste zapletov in stopnje njihove resnosti.

Retinopatija (poškodbe oči): uporabljajo se različne metode zdravljenja, kot so laserska terapija za zapečatenje razpokanih krvnih žil v mrežnici, injekcije v očesno zrklo za zmanjšanje vnetij ali kirurški posegi za odstranitev krvavitev ali brazgotin.

Nefropatija (poškodbe ledvic): vključuje nadzorovanje krvnega tlaka ter ravni sladkorja v krvi, zdravila za zmanjšanje beljakovin v urinu in diuretike za izboljšanje ledvične funkcije.

Diabetično stopalo: vključuje preprečevanje okužb, redno preverjanje stopal, ustrezno nego in pravilno izbiro obutve. V primerih, ko se že pojavijo razjede, je potrebna kirurška oskrba.

Makroangiopatija (poškodbe velikih arterij): pogosto se uporabljajo zdravila za zniževanje holesterola, zdravila za nadzor krvnega tlaka in zdravila za preprečevanje strjevanja krvi.

Mikroangiopatija (poškodbe majhnih kapilar): nadzorovanje ravni sladkorja v krvi in krvnega tlaka je ključnega pomena za upočasnitev napredovanja mikroangiopatije. V določenih primerih se lahko uporabljajo tudi zdravila.

Nevropatija (poškodbe živcev): za lajšanje simptomov nevropatije se uporabljajo zdravila za lajšanje bolečine, antidepresivi in antiepileptiki. Ta zdravila imajo neprijetne stranske učinke, obstajajo pa tudi bolj učinkovite rešitve, kot je visokotonska terapija, ki se izvaja z inovativnim aparatom HiTop. Namenjena je lajšanju bolečin in simptomov diabetične polinevropatije, pri čemer tudi izboljša občutljivost na inzulin ter pomaga pri zmanjševanju telesne teže. Visokofrekvenčni aparat HiTop lahko diabetiki uporabljajo tudi v udobju doma, saj je aparat na voljo tako za najem kot za nakup.

Medicinska znanost in tehnologija neprestano napredujeta, kar omogoča boljše razumevanje bolezni ter razvoj inovativnih pristopov k zdravljenju, kot so na primer napredne inzulinske črpalke, senzorji kontinuiranega merjenja glukoze, napredne kirurške tehnike, genetske terapije in specializirane terapije, kot je visokotonska terapija, ki jo uporabljajo tudi fizioterapevti v svojih praksah. Cilj je izboljšati kakovost življenja diabetikov in preprečiti oziroma omiliti simptome in težave diabetes kroničnih zapletov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.