Fizioterapija – komu lahko koristi in kako deluje?

Bolečine v križu, napet vrat, glavoboli, bolečine po poškodbah … Zveni znano? Potem ste najbrž eden mnogih, ki veliko svojega časa v službi ali doma presedite za računalnikom, opravljate nenaravne gibe ali nepravilno dvigujete težke stvari (ali otroke) s tal.

Bolečine v križu so najpogostejši vzrok obiska fizioterapevta, seveda pa ne smemo pozabiti tudi na poškodbe na različnih delih telesa, ki potrebujejo rehabilitacijo po športnih in drugih poškodbah ter obrabah in boleznih kot posledice ponavljajočih se nepravilnih gibov ali drže (na primer v službi).

Kako lahko fizioterapija pravzaprav pomaga, na koga se obrniti in kaj storiti s predolgimi čakalnimi dobami?

Fizioterapija

Fizioterapija je medicinska veda, s katero se ponovno vzpostavi, ohranja in krepi zdravje posameznika in njegove gibalne sposobnosti. S fizioterapijo ohranjamo ali obnavljamo gibljivost sklepov, saniramo posledice športnih in drugih poškodb, krepimo mišice in lajšamo bolečine.

Cilj fizioterapije je čim hitrejše okrevanje oziroma rehabilitacija, ki je dokazano hitrejša prav z njeno pomočjo v primerjavi z zgolj počitkom. Prav tako je fizioterapija pomemben del preventive ter vaj za starostnike.

Sodobne službe, stres in pogoste napake oziroma pretiravanja pri rekreaciji sčasoma na telesu povzročijo obrabe, bolečine in bolezni, zato ni čudnega, da je v zadnjih letih vse več inovativnih rešitev v smislu postopkov in aparatov za doseganje še boljših in hitrejših rezultatov pri fizioterapiji.

Fizioterapijo izvajajo zgolj in samo usposobljeni fizioterapevti, medicinsko usposobljeno osebje, vendar so pri posameznih bolečinah velikega pomena za pacientovo okrevanje tudi domače vaje po navodilih fizioterapevta.

Sistem javnega zdravstva potrebuje spremembe

Idealno bi bilo, da bi se človek ob prvih znakih bolečine ali po poškodbi nemudoma odpravil na posvet oziroma obravnavo k fizioterapevtu.

A tukaj se prične kalvarija imenovana javno zdravstvo.

Nobena skrivnost ni, da je sistem javnega zdravstva že več let pod kritičnim očesom javnosti in s(m)o vsi, od medicinskega osebja do pacientov z njim nezadovoljni. Politika v predvolilnem času napoveduje spremembe, ukrepe, reforme, javno zdravstvo pa v rdečih številkah, odmevajo odpovedi zdravnikov in njihovi odhodi v tujino, premalo zaposlenih v vseh vrstah zdravstvenega osebja, najhujše pa so, seveda, čakalne dobe, zaradi katerih najbolj trpijo pacienti. O zasebnikih poslušamo očitke o bogatenju, a so pogosto edini izhod obupanih pacientov, ki ne prenesejo več vsakodnevne bolečine.

Najprej si oglejmo, kakšna je razlika med javnim zdravstvom in zasebniki.

Javno zdravstvo je obvezno zdravstvo, za katerega sredstva zbiramo davkoplačevalci, upravlja pa ga ZZZS. Fizioterapijo v javnem zdravstvu izvajajo zdravstveni domovi, bolnišnice, zdravilišča, domovi za ostarele, posebni socialni zavodi ter zasebni fizioterapevti s koncesijo.

Na fizioterapevtsko storitev javnega značaja (ki je torej za pacienta brezplačna), nas lahko napoti le osebni zdravnik ali specialist na osnovi delovnega naloga. Tako dostopno storitev imenujemo posredni dostop do fizioterapevta.

Fizioterapevti v zasebnem zdravstvu oziroma zasebniki pa za svojo storitev ne potrebujejo delovnega naloga, torej je dostop do njega neposreden, plačate pa jim tudi neposredno iz svojega žepa.

Fizioterapija in problem čakalnih dob

Slovenci se izjemno radi primerjamo z drugimi državami in tudi pri zdravstvu ni nobene izjeme. Pogosto poslušamo, kakšno srečo imamo v primerjavi z Američani, da imamo tako urejeno javno zdravstvo, ki je kakovostno in praktično zastonj.

Pa ni vse tako bleščeče.

Ste že kdaj prejeli vabilo na pregled k specialistu, katerega datum je bil šele čez mesece ali celo v naslednjem letu, vi pa ste trpeli neznosne bolečine? Čakalne dobe so zagotovo najbolj pereč problem javnega zdravstva, ki se slej ko prej dotakne vsakega Slovenca in Slovenke.

Pa se ponovno malo primerjajmo.

Pri nas imamo okoli 1300 aktivnih fizioterapevtov, torej šest na 10.000 prebivalcev, medtem ko imajo druge evropske države (na primer skandinavske države, Nemčija, Belgija, Nizozemska, Francija in Islandija) med dvanajst in dvajset fizioterapevtov na 10.000 prebivalcev.

Imamo morda premalo izobraženega kadra?

Združenje fizioterapevtov Slovenije je mnenja, da imamo diplomiranih fizioterapevtov dovolj, le zaposlenih jih je v javnih zavodih je odločno premalo.

Tisti fizioterapevti, ki delajo v javnih zavodih, pa se ukvarjajo z birokracijo, imajo visoke normative in, ponovno zaradi čakalnih dob, pretežno težke bolnike v obravnavi, tako da jim zmanjka časa za preventivo in zdravstveno vzgojo, s katero bi lahko bistveno izboljšali splošno zdravje javnosti in preprečili marsikatero težje obolenje. Tako se marsikateri pacient odpravi k zasebniku.

Obisk zasebnika – visokokakovostna storitev ali izhod v sili?

Zaradi obremenjenosti javnih fizioterapevtov (z birokracijo in določenim številom obravnav na dan) je obisk zasebnika za pacienta praviloma izjemno pozitivna izkušnja. Seveda si vsi želimo brezplačne zdravstvene oskrbe, če nam že pripada, a pogosto slišimo, da odhajajo pacienti – predvsem taki, ki so že izkusili obisk javnih fizioterapevtov in zasebnikov – vedno zgolj k zasebniku.

Zasebnik ima večji nadzor nad razporejanjem svojega časa, ki ga namenja pacientom, posledično se lahko posameznemu pacientu ali pacientki precej bolj posveti. Pri zasebniku vas čaka individualna obravnava, praviloma se mnogo bolj potrudijo tudi za splošno počutje svojih pacientov v prostorih in tudi pri samem odnosu z njimi.

Obstajajo pa še povsem praktični razlogi, da se pacienti odločajo za zasebnike: problem zaradi predolgega bolniškega staleža, ki si ga marsikdo ne more privoščiti, pa hudi glavoboli, bolečine v hrbtu ali drugod po telesu so pri poškodbah, po operacijah ali kot posledica nepravilnih gibov, so najpogostejši vzroki, zakaj so se pacienti odločili za obisk zasebnika.

Ne smemo pa pozabiti, da je storitev še posebej kakovostna zato, ker lahko uspešen zasebnik uporablja najsodobnejše aparate, s katerimi pospeši učinke opravljene fizioterapije. Prav tako vam svetujejo vaje za domačo rehabilitacijo in so vam vselej na voljo za nasvet ali obravnavo.

Pri aparatih ni kompromisov

Zasebniki se zavedajo, da dober glas seže v deveto vas, zato svoje znanje in opremo ves čas nadgrajujejo in izboljšujejo, saj bodo učinkoviti rezultati najboljša reklama njihovega dobrega dela.

Fizioterapevti zasebniki seveda dobro obvladajo ročne oziroma manualne tehnike, s katerimi zdravijo poškodbe na telesu, a imajo v primerjavi z javnimi fizioterapevti možnost, da sami izbirajo aparature, ki dokazano izboljšajo učinke manualne fizioterapije.

Veliko slovenskih fizioterapevtov in fizioterapevtk zaupa podjetju Semos d. o. o., ki za vsako področje fizioterapije nudi primeren aparat, pa naj gre za laser, terapijo z visokimi frekvencami, aparati za globinsko segrevanje, udarne valove, pasivno razgibavanje …

Poleg tega nudimo tudi strokovna izobraževanja medicinskega kadra za uporabo aparatov, zanesljiv servis ter rezervne dele za aparate in potrošni material za sprotno porabo.

Semos podpira tudi vrhunske športnike

Fizioterapevti so nepogrešljivi tudi pri rehabilitaciji in okrevanju vrhunskih športnikov, ki neomajno zaupajo v moč Semosovih aparatov pri izboljšanju svojih športnih dosežkov. Smučarka Ilka Štuhec, košarkarji in KZS, tenisači, odbojkarji, olimpijci …

Naši aparati spremljajo fizioterapevte in športnike na vsakem koraku in na vseh kontinentih sveta.

 

Rafael Nadal
Rafael Nadal
Marcos Tavares (NK Maribor)
Marcos Tavares (NK Maribor)

 

Z domačo terapijo do popolnega okrevanja

Neprijetno »špikanje« v križu zaradi slabe ali prisiljene drže lahko preraste v neznosne bolečine, zato je pomembno, da se nekajkrat na teden gibamo in opravljamo vaje za boleči del telesa.

Kadar pride do obrabe, poškodbe in hujših bolečin, pa se zdravimo pod zdravniškim nadzorom, a je domače delo prav tako pomembno kot tisto pri fizioterapevtu.

Semos d. o. o. vam je s pestro izbiro aparatov, ki jih je mogoče najeti tudi za uporabo doma, z veseljem na voljo s strokovnimi nasveti in navodili za izbiro ter uporabo najprimernejšega aparata. Obiščite www.semos.si ali pokličite 031 726 814 in pomagali vam bomo, da se boste ponovno vrnili v aktivno življenje in se poslovili od bolečin!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.