znaki sladkorne bolezni

Opozorilni znaki sladkorne bolezni – prepoznajte jih pravočasno!

Zgodnje odkrivanje katerekoli kronične bolezni je pomembno zato, da lahko čim prej vstopimo v proces ustreznega zdravljenja in posledično zmanjšamo tveganja za poslabšanje simptomov in morebitne zaplete.

Nič drugače ni pri diabetesu. Čeprav je merjenje sladkorja v krvi postalo običajna praksa zdravniških pregledov, je navkljub temu pomembno, da tudi sami prepoznamo, kateri so znaki sladkorne bolezni, saj le tako lahko pravočasno ukrepamo.

Prvi znaki sladkorne bolezni – zakaj je pomembno, da jih zgodaj prepoznamo?

Sladkorna bolezen, posebej tipa 2, se običajno razvija postopoma in brez izrazitih simptomov. Zato je ključnega pomena, da smo pozorni na svoje telo in posledično tudi na zgodnje znake.

Skrb za to, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti, lahko izrazimo osebnemu zdravniku, ki pacienta napoti v laboratorij.

Nezdravljen diabetes lahko povzroči resne zdravstvene zaplete, kot so srčno-žilne bolezni, ledvične bolezni in drugo. Tukaj si lahko preberete več o tem, kako nezdravljena sladkorna bolezen lahko pripelje do kroničnih in tudi akutnih zapletov. Če bolezen pravočasno prepoznamo in zdravimo, se tveganje za te zaplete zmanjša.

Sladkorna bolezen lahko vpliva na kakovost življenja posameznika, zato je pomembno, da so znaki sladkorne bolezni čim prej prepoznani. S tem se začne tudi zgodnje zdravljenje in spreminjanje življenjskega sloga, s čimer se simptomi lahko zelo dobro obvladujejo, kar ne omejuje pacientovih vsakodnevnih aktivnosti.

V fazi zdravljenja lahko veliko naredimo tudi sami za lajšanje simptomov in pridruženih zapletov, ki nastanejo kot posledica diabetesa. Na primer, na voljo so protibolečinski aparati za domačo uporabo, ki so namenjeni lajšanju simptomov diabetične nevropatije, pogostega spremljevalca diabetikov.

Se diabetes znaki razlikujejo glede na tip sladkorne bolezni?

Znaki dveh različnih oblik diabetesa se lahko razlikujejo, saj obstajajo različni vzroki za sladkorno bolezen, prav tako pa imata obliki tudi različne mehanizme razvoja in značilnosti. V spodnji tabeli si lahko ogledate, kateri so vzroki za sladkorno bolezen tipa 1 in tipa 2 glede na navedene dejavnike.

Diabetes tipa 1 Diabetes tipa 2
Mehanizem nastanka Imunski sistem napade in uniči celice trebušne slinavke, ki proizvajajo insulin. Zato je to avtoimunska bolezen. Se razvije postopoma, sočasno z nezdravim življenjskim slogom*, kateri vpliva na to, da telo ni zmožno proizvajati dovolj inzulina.
Glede na starost, ko se prvič pojavi Najpogosteje že v otroštvu in mladosti. Običajno pri odraslih, a vedno bolj tudi pri mlajši populaciji zaradi naraščanja stopnje debelosti.
Proizvodnja inzulina Pride do skoraj popolne izgube proizvodnje insulina v trebušni slinavki. Trebušna slinavka sprva lahko še vedno proizvaja insulin, vendar ga telo ne more učinkovito uporabiti.
Zdravljenje Redno in stalno injiciranje inzulina + sprememba življenjskega sloga. Sprememba življenjskega sloga je na prvem mestu, sledijo pa zdravila za uravnavanje sladkorja v krvi.

 

*Preberite več o tem, kako dejavniki življenjskega sloga (prehrana, telesna masa, fizična aktivnost, kajenje, itd.) vplivajo na razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Kateri so znaki sladkorne bolezni, na katere moramo biti pozorni?

Znaki sladkorne bolezni tipa 1 so bolj izraziti, se lahko pojavijo nenadoma in se hitro poslabšajo, medtem ko se simptomi sladkorne bolezni tipa 2 pogosto pojavljajo postopoma in se lahko razvijejo skozi daljše obdobje.

Prav tako so lahko bolj blagi, kar pomeni, da ni nujno, da jih takoj opazimo in pripišemo bolezni. Nekateri sploh nimajo očitnih simptomov, zato diabetes tipa 2 pogosto imenujemo tudi »tihi« ali »asimptomatski« diabetes.

Kateri so zatorej najbolj pogosti diabetes simptomi in zakaj nastanejo?

Bolj pogosto uriniranje

Gre za povečano izločanje urina, zato oseba pogosteje hodi na stranišče. Ker telo brez inzulina ne more učinkovito presnavljati glukoze, se v krvi nabira presežna glukoza, kar povečuje količino sladkorja v krvi. Ko je raven sladkorja v krvi visoka, ledvice skušajo izločiti presežek glukoze z urinom, kar pa povzroči povečano izločanje urina.

Povečana žeja

Gre za nenehno intenzivno žejo, ko ima oseba potrebo po pitju večjih količin tekočine. Povečana žeja je povezana s prvim simptomom diabetesa, saj izguba večje količine tekočine z urinom povzroča dehidracijo, kar pa sproži občutek žeje.

Povečan apetit

Opazno je nenadno povečanje apetita ali pa nenehen občutek lakote, tudi če je oseba zaužila zadostno količino hrane. Povečan apetit se pri sladkorni bolezni lahko pojavi zaradi:

  • povišane ravni inzulina v krvi,
  • neravnovesja različnih hormonov, ki imajo pomembno vlogo pri uravnavanju apetita, ter zaradi
  • nihanj ravni sladkorja v krvi, zlasti pri hipoglikemiji.

Izguba telesne teže

Navkljub povečanemu apetitu in običajnemu vnosu hrane oseba izgublja težo brez očitnega razloga. To je bolj pogosto za znake sladkorne bolezen tipa 1, saj pri diabetesu tipa 2 ima telo še vedno na voljo nekaj inzulina, da lahko glukozo uporabi kot vir energije.

Utrujenost

Oseba se počuti utrujeno, brez energije in izčrpano, še posebej po obrokih. Če je raven sladkorja v krvi dlje časa visoka, telo ne more učinkovito uporabljati glukoze kot vira energije. To lahko povzroči občutek utrujenosti in pomanjkanje energije.

Motnje vida

Pojavi se lahko zamegljen vid ali težave pri ostrenju vida. To so pomembni znaki sladkorne bolezni, saj je pri diabetikih precej pogosta diabetična retinopatija, ki je tudi eden najpogostejših vzrokov slepote pri odraslih. Visoke ravni sladkorja v krvi lahko poškodujejo majhne krvne žile v mrežnici, kar lahko povzroči krvavitve, izlive krvi in nastanek očesnih novotvorb in drugih sprememb, ki lahko privedejo do motenj vida.

Ponavljajoče se okužbe

Gre za nagnjenost k ponavljajočim se okužbam, zlasti okužbam sečil, vaginalnim glivičnim okužbam ali kožnim okužbam. Sladkorna bolezen je kompleksna kronična bolezen, ki preko različnih mehanizmov lahko vpliva tudi na delovanje drugih sistemov v telesu. Vpliva lahko na imunski sistem, krvni tlak, delovanje ledvic, zmanjšano delovanje funkcije sluznic, dotok kisika in hranil v tkiva, in drugo.

Počasnejše celjenje ran

Rane, odrgnine ali druge poškodbe se počasi zacelijo. To se zgodi iz več vzrokov:

  • V rano se ne dovaja dovolj kisika in hranil, zato ker povišan krvni sladkor poškoduje majhne krvne žilice. Pravzaprav gre za zmanjšano oskrbo s krvjo v predel rane.
  • Diabetes slabi optimalno delovanje imunskega sistema, kateri pa ima pomembno vlogo v boju proti okužbam in pri celjenju ran.

Počasnejše celjenje ran se lahko pojavi tudi zaradi diabetične nevropatije. Ta poškodba živčevja, ki najpogosteje prizadene živčevje nog in stopal, ni le razlog za počasno celjenje ran, temveč tudi povzroča nevarne zaplete, kot so kronične rane.

Prvi znaki sladkorne bolezni ne nakazujejo na diabetično nevropatijo, saj se slednja razvija postopoma oziroma skozi daljše obdobje visokih ravni sladkorja v krvi. Ker pacienti zaradi odrevenelosti in slabšega občutka v okončinah pravočasno ne zaznajo odrgnin in razjed, se manjše rane lahko razvijejo v kronične rane.

Simptomi diabetičnih nevropatij se lahko lajšajo s terapijami, ki jih izvaja strokovno osebje. Takšna je tudi terapija s K-laserjem, aparatom, ki s pomočjo visokoenergetskih žarkov pospešuje rehabilitacijo po poškodbah, učinkovit pa je za uporabo pri kroničnih ranah diabetikov.

Nenavadni občutki v nogah in rokah

Motnje perifernega živčnega sistema pravzaprav niso niti vzroki niti najbolj tipični znaki sladkorne bolezni, saj se pojavijo zlasti kot zapleti pri diabetikih z dolgotrajno in neurejeno sladkorno boleznijo. Pri nekaterih bolnikih pa nevropatije lahko štejemo tudi kot znake diabetesa, če simptomi več let potekajo »tiho« oziroma »asimptomatsko«.

Najbolj pogosta nevrološka motnja pri diabetikih je diabetična polinevropatija, ki zaradi poškodb perifernih živcev lahko vpliva na občutke, gibanje mišic in avtonomni živčni sistem. Njeni glavni simptomi so občutek mrzlih nog, mravljinci v okončinah, občutljivost na dotik, boleče zbadanje in gluhost nog. Preberite si več o diabetični polinevropatiji.

Tako kot bolniki lahko uspešno nadzorujejo sladkorno bolezen, je to mogoče storiti tudi pri lajšanju nevropatij, ki se pojavijo kot zapleti diabetesa. Strokovnjaki so s pomočjo študij razvili visokotonsko terapijo s specializiranim aparatom HiTop. Aparat je namenjen tako za nakup kot za najem. Pacienti ga lahko uporabljajo doma, ali pa se prepustijo izkušenim fizioterapevtom, ki so vešči izvajanja

terapija s HiTop aparatom
HiTop terapija

.

 

So znaki sladkorne bolezni pri otrocih drugačni kot pri odraslih?

Znaki sladkorne bolezni pri otrocih se lahko nekoliko razlikujejo od znakov diabetesa pri odraslih. Pri otrocih so simptomi sladkorne bolezni običajno bolj izraziti, se pojavijo hitreje oziroma nenadoma in se lahko hitro poslabšajo v nekaj tednih ali celo dneh. Običajno je vzrok tega tudi to, da otroci pogosteje obolevajo za sladkorno boleznijo tipa 1.

Starši moramo biti pri otroku pozorni na to, če otrok več pije in urinira kot običajno, če ima povečan apetit, a kljub temu izgublja na telesni teži ter, če se pritožuje zaradi splošne utrujenosti in šibkosti.

Če opazite kakršne koli simptome sladkorne bolezni pri otroku, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, ki lahko opravi ustrezne preiskave, poda diagnozo ter začne z zdravljenjem.

Gestacijska sladkorna bolezen – test in zgodnje odkrivanje sta ključnega pomena

Nosečnice morajo biti pozorne na ravni sladkorja v krvi, saj lahko razvijejo posebno vrsto diabetesa, ki mu pravimo tudi gestacijska sladkorna bolezen. Zgodnje odkrivanje simptomov je pomembno zato, ker visoke ravni sladkorja v krvi lahko vplivajo negativno tako na zdravje matere kot na zdravje ploda.

Zanjo je značilno, da se pojavi med nosečnostjo zaradi hormonskih sprememb in povečane odpornosti na inzulin med nosečnostjo. Čeprav gestacijski diabetes običajno izgine po porodu, vseeno predstavlja tveganje za razvoj diabetesa tipa 2 kasneje v življenju.

Znaki sladkorne bolezni v nosečnosti se bistveno ne razlikujejo od znakov sladkorne bolezni pri odraslih, ki niso noseči. Simptomi so povečana žeja, pogostejše uriniranje, bolj pogoste glivične okužbe, povečan apetit, utrujenost, povečanje telesne mase in motnje vida.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.