Hitop terapije

HiTop- nova generacija elektroterapije
Ime HiTop izhaja iz angleškega opisa High Tone Power Therapy in označuje visokotonsko terapijo. Razvil in patentiral jo je nemški dr. Hans- Ulrich May. Njegov namen je bil izboljšati učinkovitost tradicionalne nizko in srednjefrekvenčne terapije, kot tudi razširiti njeno uporabnost.

Konvencionalna elektroterapija stimulira živce in mišice. HiTop terapija pa poleg stimulativnega principa delovanja (SimulFAM x) uporablja tudi nestimulativni princip (SimulFAMi ).Primarni cilj HiTop terapije je namreč neposredni učinek na celično izmenjavo snovi. Uporabljene so frekvence v razponu med 4096 in 32768 Hz, ki potujejo skozi telo v obliki električnega polja, ki povzroča oscilacijo nabitih delcev. Frekvence vnesenih oscilacij ustvarjajo resonanco v molekulah in celičnih strukturah. Različne frekvence aktivirajo strukture različnih velikosti. Oscilacija različnih delcev v tkivu ima mnogo učinkov. Rezultat pa je izboljšanje procesov metabolizma, čiščenje telesa in lajšanje bolečine. Namen terapije je vnesti čim več energije v telo. Med terapijo se povečajo mitohondriji številčno in volumsko. Pacient se počuti sveže in okrepljeno, tako kot po dolgem sprehodu.

Kadar v okviru HiTop terapije stimuliramo živce in mišice odvisno od želenega cilja obravnave izberemo ustrezno frekvenco:

  • 0,3 Hz za aktivacijo mišične črpalke
  • 3 Hz za lipolizo
  • 10 Hz za vazokonstrikcijo ( za obravnavo edemov in po poškodbah )
  • 20 Hz za tetanično stimulacijo mišic
  • 100 Hz za lajšanje bolečine po principu protiiritacije

Oba principa delovanja (stimulativni in nestimulativni) se lahko v času terapije uporabljata sočasno.
Razlike med konvencionalno elektroterapijo in HiTop terapijo so vidne v učinku, tehnologiji in praktični uporabi. Kar se tiče učinka, ločimo pri HiTop terapiji dva glavna mehanizma: vnos energije v telo in izboljšanje metabolizma. S tehničnega vidika pa sta amplituda in frekvenca pri HiTop terapiji modulirani simultano. Poleg tega traja HiTop terapija od 30 do 60 minut, pri čemer lahko uporabimo vzporedno štiri različne kanale in najmanj deset elektrod.

Glavne indikacije za uporabo HiTop terapije so: artroza kolena, artroza kolka, sindrom ledvenega dela hrbtenice, sindrom vratnega dela hrbtenice, sindrom prsnega dela hrbtenice, sindrom rama- roka, teniški komolec, bolečina kot posledica poškodb in operacij, odprte rane, zdravljenje edemov, fizični in psihični stres in izčrpanost, osvežitvena terapija za vsesplošno vitalizacijo. Klinične raziskave so potrdile zelo učinkovito zmanjšanje nevropatskih simptomov diabetesa kot so mravljinčavost, zbadajoča bolečina, gluhost in izguba površinske sezibilitete v sp. udih, izboljša se tudi občutljivost na inzulin.

HiTop terapija ima znatno večji učinek pred ostalimi metodami lajšanja bolečin (tudi farmakološkimi metodami), zlasti v primerih kronične bolečine, ki jo je težko prenašati. 70 – 80 % vseh pacientov že po prvi terapiji občuti razločno zmanjšanje bolečine ali celo izginotje le-te. Zdravljeni so lahko tudi pacienti z varikoznimi venami, kovinskimi vsadki in endoprotezami.

HiTop terapija ni primerna za paciente z vročinskimi organskimi infekcijami, paciente z lokalnimi bakterijskimi infekcijami, ljudi s srčnimi spodbujevalniki ter nosečnice.

Po zaslugi podjetja Semos iz Celja, ki se že leta ukvarja s prodajo in servisiranjem medicinske opreme, smo pred kratkim imeli možnost to terapijo spoznati tudi v Sloveniji. Bila je organizirana strokovna predstavitev HiTop terapije v teoriji in praksi, ki jo je vodil Dr. May iz Nemčije. Odziv prisotnih fizioterapevtov in zdravnikov je bil odličen. Tudi sama to terapijo v zasebni fizioterapiji s pridom uporabljam in poročam lahko o navdušujočih rezultatih, ki samo potrjujejo zgoraj navedena dejstva. Vsekakor vsem priporočam, da izkoristite priložnost in se seznanite s to novostjo in jo tudi čim prej uporabite v praksi.

Natalija Mrevlje, dipl. fizioterapevtka