Kaj je artritis

Kaj je artritis in kako ga zdravimo?

Artritis je strokovni izraz, ki pomeni vnetje sklepov, ki lahko vodi v bolečino in deformacije sklepov.

Prizadene lahko en sam sklep ali pa več sklepov hkrati.

Artritis je splošno poimenovanje za različne vnetne in degenerativne spremembe v sklepu, zato lahko ločimo več kot 100 različnih oblik artritisa, ki nastanejo zaradi različnih vzrokov in posledično zahtevajo različne terapevtske pristope.

Dve najpogostejši obliki artritisa sta osteoartroza (v nadaljnjem besedilu označen kot OA) in revmatoidni artritis (v nadaljnjem besedilu označen kot RA).

Simptomi značilni za artritis se navadno razvijajo postopoma, lahko pa se pojavijo tudi nenadno.

Artritis se najpogosteje pojavlja pri odraslih po 65 letu starosti, redkeje pa se lahko pojavijo tudi pri otrocih, adolescentih in mlajših odraslih. Artritis pogosteje prizadene ženske in osebe s povišano telesno maso.

KATERI SO SIMPTOMI ARTRITISA?

Najpogostejši simptomi artritisa so bolečina, otrdelost in otekanje sklepov. Pogosto se pojavi tudi zmanjšana gibljivost sklepa, rdečina in škrtanje v sklepu.

Še posebej pri RA je stanje običajno hujše v jutranjih urah oz. po daljšem obdobju neuporabe sklepa in se izboljša tekom dneva oz. ob nežnem razgibavanju sklepov.

Ta znak je v pomoč pri razlikovanju revmatoidnih težav pri RA od nevnetnih obrabnih sprememb v sklepih pri OA. Pri OA so znaki vnetja manj izraziti in jutranja okorelost navadno traja manj kot eno uro.

Simptomi se pri OA praviloma poslabšajo med uporabo sklepa in izboljšajo med mirovanjem. Pri obeh vrstah artritisa je zaradi neuporabe sklepa lahko prisotna mišična usahlost.

Pri OA so največkrat so prizadeti sklepi, ki nosijo težo telesa, torej kolenska in kolčna sklepa ter sklepi, ki so bili že poškodovani. Velikokrat se pojavi tudi v rokah, vratu, spodnjem in zadnjem delu hrbta. Bolečine pri OA vsaj v začetku niso posebno hude in so prisotne le ob izvajanju določenega giba.

Bolečine v kolenu zaradi artritisa

V primeru RA sklepi pogosto prizadeti precej simetrično, čeprav to ni nujno in je začetna manifestacija lahko asimetrična. RA ne napade le sklepov temveč tudi druge organske sisteme, zato so lahko prisotne še druge težave, na primer težave s srcem, mišicami, krvnimi žilami, živčnim sistemom in očmi. Pogosti sta utrujenost in izguba apetita.

Bolniki so lahko anemični, kar pomeni, da imajo znižano koncentracijo oz. število eritrocitov v krvi, in imajo rahlo vročino. Če jih ne zdravimo, lahko hujše oblike RA povzročijo deformacije sklepov.

KAJ LAHKO POVZROČI ARTRITIS?

Sklepni hrustanec je gladko, čvrsto in prožno tkivo, ki varuje sklep pred poškodbo in obrabo, tako da absorbira pritiske, ki nastanejo v sklepih med premikanjem.

OA je ena najpogostejših oblik artritisa in pomeni primarno okvaro sklepnega hrustanca in gre za žargonsko poimenovanje degenerativne sklepne spremembe. Normalna vsakodnevna uporaba sklepov lahko z leti povzroči obrabo sklepnega hrustanca in nastanek OA.

Ta proces je naraven, saj pride s starostjo do povečanega razpada in zmanjšane zmožnosti obnove hrustanca.

V primeru infekcije ali poškodbe sklepa pa se ta naraven proces pospeši, zato lahko pride do OA tudi v mlajših letih. Večje tveganje za nastanek OA imajo tudi osebe, ki imajo to bolezen v družinskem krogu.

Druga pogosta oblika artritisa, RA, je bolezen avtoimunske narave, kar pomeni, da imunski sistem napade lastno tkivo.

V primeru RA se avtoimunski sistem usmeri proti sinovialni membrani, mehkemu tkivu, ki proizvaja sinovijsko tekočino, ki prehranjuje sklepni hrustanec in omogoča gladko drsenje sklepov. RA je bolezen sinovialne membrane, ki invadira sklep in ga uničuje.

Vzrok avtoimunskih napadov še ni povsem raziskan, so pa znani nekateri geni, ki jih povezujejo z večjim tveganjem za nastanek RA.

KAKO POSTOPATI OB POJAVU SIMPTOMOV ARTRITISA?

Prvi korak ob pojavu simptomov artritisa naj bo obisk osebnega zdravnika. Ta bo opravil rutinski pregled sklepov in preveril morebitno prisotnost tekočine v sklepu, otekline in rdečine ter ocenil mobilnost sklepov. Vaš zdravnik vas bo nato po potrebi napotil k specialistu ali predpisal obisk fizioterapevta.

KAKO ZDRAVIMO ARTRITIS?

Cilj zdravljenja artritisa je zmanjšati bolečino, preprečiti nadaljnjo škodo, ki jo lahko ta povzroči na sklepih ter povrniti funkcijo sklepa. Pri zdravljenju lahko uporabimo različne terapije, njihova učinkovitost pa se med posamezniki razlikuje. Ena izmed metod izbire je terapija s K-laserjem.

K-Laser je učinkovita metoda za lajšanje simptomov, ki jih povzroča artritis. K-Laser deluje protivnetno, protibolečinsko in pospešuje celjenje prizadetega predela telesa.

Pri artritisu kjer gre za vnetje enega ali več sklepov hkrati, lahko tako s K-Laserjem pospešimo zdravljenje, lajšamo bolečine ter zmanjšujemo otekanje. K-LASER s svojo visoko močjo in štirimi valovnimi dolžinami deluje na zmanjšanje zgoraj omenjenih simptomov in s tem omogoči hitro in efektivno terapijo. K-LASER je edini laser, ki deluje z več valovnimi dolžinami hkrati in uporablja frekvenčno modulacijo od 1Hz-20000Hz.

K-laser CUBE 4
K-laser CUBE 4

To je za kvalitetno lasersko terapijo pomembno, saj sočasno delovanje več valovnih dolžin ter dovolj visoka moč omogočajo, da se laserska svetloba absorbira v več različnih kromoforjih in povzroči močno regeneracijo obravnavanega mesta ter hkrati deluje protibolečinsko.

Obravnava se priporoča vsak drugi dan, tako naredimo nekje od 6 do 8 terapij po potrebi tudi več odvisno od stanja prizadetega sklepa.

Nekateri za lajšanje bolečin uporabljajo tudi palice ali bergle, s katerimi razbremenijo pritiske na sklep.

Pri lajšanju simptomov artritisa se poslužujemo tudi Huma Tecar koncepta s katerim lahko uravnavamo cirkulacijo v telesu in na tak način dosegamo učinek mikrocirkulacije, vazodilatacije ali hipertermije.

S pomočjo teh reakcij povečujemo elastičnost tkiv okoli sklepov ter tako zmanjšujemo pritiske na sklepe. Sklepi se tudi dodatno prekrvavijo, kar pripomore k zmanjšanju bolečine in pospešuje izločanje odpadnih snovi.

Zdravila

Za zdravljenje artritisa se predpisuje vrsta različnih zdravil, katerih vsako ima svoj učinek:

  • Analgetiki so učinkoviti za lajšanje bolečine, ne zmanjšajo pa vnetja.
  • Nesteroidni antirevmatiki (NSAIDs), kot so ibuprofen in salicilati (npr. Aspirin) se uporabljajo tako za zmanjšanje občutka bolečine, kot tudi za lajšanje vnetja.
  • Razne kreme za sklepe lahko rahlo zmanjšajo občutek bolečine in pomagajo pri blagem vnetju. Masiranje obolelega mesta s temi pripravki zmanjšuje prenos bolečinskih dražljajev do možganov, kar občutimo kot olajšanje bolečine.
  • Imunosupresivna zdravila lahko zmanjšajo vnetje in zavirajo avtoimunsko reaktivnost.

Operacija

Operativna zamenjava sklepa z umetnim sklepom je ena izmed opcij, ki pride v poštev pri hujših obrabah sklepov, predvsem pri mlajših bolnikih.

Fizioterapija

Fizioterapija z neinvazivnimi terapevtskimi metodami je ena izmed ključnih komponent pri zdravljenju artritisa.

Z izbranimi vajami in terapevtskimi aparati se osredotoča na povrnitev funkcije sklepa in mišične moči. Center Fizioterapije Ljubljana  za lajšanje simptomov artritisa uporablja poleg manualnih metod tudi terapijo s K-laser aparatom, kateri v kratkem času doprinese izjemno dodano vrednost pri izvedeni terapiji.

Diplomirana fizioterapevtka Tatjana Jeglič terapijo s K-laser tehnologijo uporablja pri mnogih pacientih z artritisom, saj jim s to metodo izjemno hitro odpravi bolečino in vnetje obravnavanega sklepa.

KAKŠEN JE POMEN SPREMEMBE ŽIVLJENJSKEGA SLOGA ZA LAJŠANJE SIMPTOMOV ARTRITISA?

Zmanjšanje telesne mase in ohranjanje normalnega BMI (indeksa telesne mase) zmanjšuje tveganje za nastanek OA ter lajša simptome že nastalega OA.

Zdrava prehrana je ena ključnih komponent ohranjanja telesne mase in zdravega življenjskega sloga. Izbira hrane z veliko antioksidanti, kot so sveža zelenjava, sadje in zelišča lahko pomaga pri zmanjšanju vnetja.

Zdrava prehrana

Ostala hranila, ki zmanjšujejo vnetje so tudi ribe in oreščki. Izogibati se je potrebno uživanju večjih količin ocvrte, sladke in procesirane hrane ter prevelikih količin mlečnih izdelkov in mesa.

Redna zmerna telesna vadba je pomembna za ohranjanje zdravih sklepov. Za osebe z bolečinami v sklepih je plavanje dobra izbira.

Plavanje namreč razgiba celotno telo, pospeši srčni utrip, hkrati pa ne obremenjuje sklepov. Redna telesna vadba je seveda pomembna, vendar ob prisotnosti bolečin z njo ne gre pretiravati.

Ob pojavu simptomov artritisa, se je o izbiri primerne vadbe dobro posvetovati z osebnim zdravnikom ali izbranim fizioterapevtom.

Plavanje

KAKŠNO JE DOLGOROČNO ŽIVLJENJE Z ARTRITISOM?

Ultimativnega zdravila za artritis do sedaj še ne poznamo, vendar lahko izbira posamezniku primerne terapije močno zmanjša pojavnost simptomov.

Poleg terapije, ki jo predpiše zdravnik, se lahko posameznik s spremembo življenjskega sloga nauči lajšati simptome artritisa in tako živeti z boleznijo.

 

Vas zanima kako do terapije s SEMOS aparti?

Nekateri aparati so primerni za najem in uporabo v udobju domačega doma. Najdete jih tukaj.
Najbližjega fizioterapevta, ki vam lahko ponudi terapijo z vrhunskimi Semos aparati najdete tukaj: www.semos.si/fizioterapevti

Komentarji

  1. Imam RA ze 10 let najvec na rokah prsti i. Potem pana stopalih zbadajoce bolecine hudo najvec zvecer.hvala za odg.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.