Rehabilitacija po covid 19 - postcovidni sindrom

Študija primera rehabilitacije pacienta z dolgimi (”long covid”) covid-19 simptomi oz. postcovidnim sindromom

Predstavljamo študijo primera Klinike Medicofit na področju uspešne rehabilitacije postcovidnega sindroma z uporabo vadbene fizioterapije in visokotonske HiTop terapije.

Pregled tipičnih simptomov in manifestacij covid-19

Pandemija koronavirusne bolezni 2019 (COVID-19), ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, močno vpliva na celotni človeški organizem. Ta močno nalezljiva bolezen dihalih poti je doslej okužila več kot 571 milijonov ljudi po vsem svetu in povzročila že 6,6 milijona smrti.

COVID-19 je večorganska bolezen s širokim spektrom akutnih, subakutnih in dolgotrajnih manifestacij. Simptomi akutne okužbe s COVID-19 vključujejo kašelj, vročino, utrujenost, pljučnico in dispnejo.

Hudi respiratorni simptomi lahko povzročijo življenjsko nevarno dihalno odpoved (ARDS; sindrom akutne dihalne stiske), kar povzroči nujno potrebo po invazivni ventilaciji na enoti za intenzivno nego (ICU).

Bolniki, ki so oboleli s COVID-19 ostanejo dlje časa prikovani na posteljo v ležečem položaju, kar lahko povzroči disfagijo po intenzivni negi, mišično oslabelost, splošno oslabelost, miopatijo in nevropatijo ter mišično-skeletne disfunkcije.

Ocenjuje se, da do 14 % okuženih bolnikov s COVID-19 po vsem svetu razvije hudo akutno okužbo dihal, ki povzroči hospitalizacijo in ventilacijo.

Kaj so ”long covid” simptomi oz. postcovidni sindrom?

Simptomi okužbe SARS-CoV-2 lahko vztrajajo v različnih respiratornih, sčrno-žilnih, nevroloških in mišično-skeletnih menifestacijah tudi dlje časa po prebolelem covid-19, takrat skupek takih simptomov imenujemo dolgi covid ali postcovidni sindrom. ”long covid” ima več milijonov oseb po vsem svetu, ki prebolijo covid-19, težavnost poteka bolezni pa naj nebi povečevala tveganja za simptome dolgega covida.

Pri dolgem covidu so prvi znaki pogosto občutki hude dekondicioniranosti telesa oz. zasoplosti že po lažjih telesnih obremenitvah, splošna utrujenost in rahlo povišana telesna termperatura. Značilne so tudi motnje spanja, slabša koncentracija in povišana razdražljivost.

Pogosto pacienti opisujejo upad telesne zmogljivosti in nižjo toleranco na psihološki in čustveni stres.

Značilnost za postcovidni sindrom je, da se lahko razvije tako pri mlajših in imunsko bolj odpornih bolnikih, kot pri starejših, razvije se lahko pri vsakomur ne glede na metode zdravljenja in resnost primarnih simptomov bolezni.

Kako dolgo vztrajajo ”long covid” simptomi oz. postcovidni sindrom?

Postcovidni sindrom se začne takrat, ko tipični simtpomoi bolnika s COVID-19 vztrajajo najmanj 4 tedne, 22.1 % pacientov ima simptome dolgega covida po 5 tednih od okužbe  s COVID-19, 9.9. % pacientov ima simptome dolgega covida po 12 tednih od okužbe s COVID-19.

Trenutno je dolgi covid »lijak« v katerem se verjetno najde več različnih entitet bolezni. Simptomi dolgega covida lahko trajajo dlje od 5 mesecev, po 9 mesecih vztrajajo redko. Hujše oblike postcovidnega sindroma lahko vztrajajo dlje kot 12 mesecev.

Kako smo ”long covid” oz. postcovidni sindrom obravnavali v kliniki Medicofit ?

Januarja 2022 smo v kliniko Medicofit sprejeli pacienta, ki je imel tipične simptome dolgega covida, vendar ni imel uradne diagnoze postcovidnega sindroma, saj gre za novo obliko obolenja, ki se je pojavilo s pandemijo koronavirusne bolezni 2019 (COVID-19) in klinično še ni podrobno raziskano, kar pomeni, da natančnih diagnostičnih smernici in protokolov v praksi še ni.

Pacient je opisoval  občutke utrujenosti, pove tudi, da je že opravil poizkus vrnitve v fizične aktivnosti v lastni izvedbi v obliki lahke vadbe moči, ki se jo končal z urgentno oskrbo zaradi močne srčno-žilne in nevrološke reakcije organizma na telesni napor. Gospod ob fizični aktivnosti nizke intenzivnosti opisuje občutke močne zasoplosti, pospešenega bitja srca, v kliniki Medicofit smo izmerili visok razpon srčnega utripain sicer nad 80% maksimalnega srčnega utripa že pri hoji po tekaški stezi.

Hoja po tekaški stezi Medico fit

Gospod je opravil vso obstoječo kardiološko diagnostiko v obliki specialističnih pregledov, ki ne kažejo patologij in abnormalnih stanj.

Gospod ima tudi simptome  v obliki močnejše nervoze, ki občasno preidejo v znake paničnega napada, kar nam pove tudi sam, predvsem kadar gre za stresne okoliščine pri delu. Gospod opravi tudi nevrološko diagnostiko v obliki specialističnih pregledov, ki ne kažejo abnormalnih stanj.

Gospod je COVID-19 prebolel 6 mesecev pred obiskom naše klinike ob izvidih ki jih prinaša in anamnezi stanja smo podali mnenje, da gre za simptome dolgega covida in pričeli z zdravljenjem v obliki instrumentalne in specialne vadbene fizioterapije.

Kakšno terapijo smo izvajali ?

Odločili smo se za kombinirano terapijo v obliki HiTop visokotonske elektroterapije, katere učinke bomo opisali v nadaljevanju in terapevtsko vadbo v obliki nadzorovane aerobne vadbe in postopne progresije v vadbo močo. Fizioterapija je bila indicirana po potrebi.

Pacient je kliniko Medicofit obiskoval 2 x tedensko po 90 minut. Zdravljenje smo pričeli z aerobno vadbo pri kateri smo targetirano srčni utrip ohranjali znotraj aerobne cone med 60 % – 80% maksimalnega srčnega utripa, prvi mesec smo srčni utrip držali v coni 60 – 65 % maksimalnega srčnega utripa, kar je objektivno nizek srčni utrip za telesni napor (prb. 100 – 105 pri pacientu).

Progresijo smo izvajali s povečavenjem naklona in časovnih intervalov hoje. Vadbe za moč v nobeni obliki nismo izvajali 6 tednov saj smo predvsem želeli doseči konsistenco obiskovanja terapij s strani pacienta in mu postopoma povrniti zaupanje v lastne telesne zmogljivosti. Pri vadbi za moč, ki poteka v anaerobnih pogojih srčni utrip pogosto naraste nad aerobno cono.

Ambulantna fizioterapija je bila izvajana 2 x ob pojavu blažjih sklepnih bolečin.

Kako smo uporabili HiTop visokotonsko terapijo ?

Kako smo uporabili hitop terapijo

Po vsaki vadbeni terapiji je pacient izvajal 30 minut HiTop visokotonske terapije, ki smo jo namestili najprej na distalne dele in predel vratu ter kasneje za prsni koš ob hrbtenici. Visokotonska terapija ima globje učinke kot običajna elektroterapija in vpliva predvsem na izmenjavo snovi med celicami oz. pospešuje celični metabolizem.

Za visokotonsko terapijo smo se odločili zaradi njenih dokazanih pozitivnih učinkov pri obravnavi nevroloških stanj. Modulirana intenzivnost toka in frekvence pri visokotonski terapiji omogočata stimulativen učinek tudi na živčnih celicah oz. t.i. nevronih.

Pri dolgem covid sindromu gre pogosto za motnje v delovanju živčnega sistema, pri pacientu so bili tudi izraženi znaki spontanih nevroloških motenj, zato smo dodali HiTop terapijo po vsaki vadbeni rehabilitaciji.

Omeniti moramo, da visokotonska terapija omogoča med 10 – 50 x višje frekvence ko klasična elektrostimulacija, kar pomeni, da različne frekvence delujejo na več različnih tkiv in sočasno vzpodbujajo celostne pozitivne učinke.

 

Kako smo izvajali terapevtsko vadbo ?

Terapevtska vadba je bila strukturiana iz  progresivnega stopnjevanja kardio vadbe, zaradi številnih zagonov pospešenega bitja srca  pri telesni aktivnosti v preteklih mesecih smo cone srčnega utripa natančno nadzorovali in v 10 tednih pacienta pripravili do zgornjega praga aerobne vadbe do anaerobnega praga, izvajal je časovne intervale hoje v 10 minutah z vzdrževanjem srčnega utripa v coni 140 – 150 bpm.

Dosega anaerobnega praga brez ”set backa” oz. spontanega pospešenega bitja srca je bil ključni mejnik po katerem smo začeli z implementacijo vadbe moči, vrnitev v katero je bila pacientu tudi končni cilj, saj se je v preteklosti ukvarjal s crossfitom.

Po 2 dodatnih tednih torej. 12. teden rehabilitacije smo pričeli z izometričnimi variacijami vaj moči in predvsem z vajami za spodnji del telesa izključno z lastno telesno težo  v višjem razponu ponovitev, srčni utrip smo kontrolirano držali v nizki anaerobni fazi do 155 bpm.

Po 4 tednih smo pričeli z postopnim zunanjim obremenjevanjem vaj moči z dodatnimi bremeni in srčni utrip kontrolirano spustili do 165 bpm.

Pri pacientu je zaradi dlje časa trajajoče odsotnosti od telesne obremenitve obstajala nevarnst vnetji vezivnega tkiva, kar je bil dodaten razlog za nadzorovano progresijo vadbe. Pacient je zdravljenje zaključil po 20 tednih, ko smo uspešno izvedli testiranje maksimalnega srčnega utripa z stopnjevanim tekom 3 x v 3 različnih terminih brez izraženih simptomov dolgega covida.

Končno stanje pacienta?

Simptomi dolgega covida so sicer pogosto manj opredeljeni kot akutni simptomi obolelosti s COVID-19, vendar gre kljub temu za resno obolenje, ki ima specifične nevrološke, kardiološke, hormonalne in mišično-skeletne simptome.

Take paciente je potrebno obravnavati resno, verjamemo, da je prav padec telesne zmogljivosti ključen dejavnik tveganja, ki lahko podaljša simptome dolgega covida in teži popolno rehabilitacijo.

Verjamemo, da je bila rehabilitacija pacienta v kliniki Medicofit uspešna predvsem zaradi kombniranega pristopa z uporabo visokotonske HiTop terapije s katero smo pospešili celično regeneracijo in nadzorovane terapevtske vadbe v kateri smo spremljanje srčnega odziva na vadbo postavili kot prvi parameter progresije.

Pacient se je za kliniko Medicofit odličil, ker je fizioterapija klinike na visokem nivoju in je predstavljala dobro podporo celostne rehabilitacije za primere pojava bolečin vezivnega tkiva.

Naš pristop se je razlikoval predvsem v kineziološki rehabilitaciji, kjer smo razumeli resnost spontanih napadov visokega srčnega utripa in efekt, ki ga je vsak  tak spontani dogodek imel na pacientovo psihološko stanje.

 

K rehabilitaciji dolgega Covida smo pristopili celostno s sodobno fizioterapijo, kinezioterapijo in diagnostiko. Instrumentalna fizioterapija v obliki HiTop visokotovnske terapije je tudi po poročanjih pacienta bila ”game changer” za njegovo stanje in počutje po vadbi.

 

Študijo je omogočila klinika Medicofit

Fizioterapija Medicofit d.o.o.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.