Zdravljenje s toploto v kombinaciji z lasersko terapijo

Poznamo več vrst pregrevanja oz. diatermije. Verjetno nam je najbolj poznano pregrevanje s toplotnimi oblogami, kot so: termopaki, termoforji, parafin in druge.

S takšnim načinom pregrevanja pa žal ne zajamemo globljih tkiv, temveč ogrejemo samo kožo na površju in podkožje – čeprav je učinek tovrstnega pregrevanja blagodejen, še ni nujno, da bomo z njim dosegli izboljšanje stanja. Poznamo tudi mikrovalovne in kratkovalovne diatermije (UKV), ki že prodrejo v globino, njihova slabost pa je, da pri kakršnem koli umetnem materialu, ki ga imamo v telesu, ne smemo izvajati terapije, saj bi se umetni materiali zaradi valovanja žarkov preveč segreli in povzročili opeklino znotraj telesa.

Najnovejše diatermije so dolgovalovne diatermije, kot na primer diatermija, ki jo proizvaja aparat Skanlab ng pro. Ta aparat deluje na principu kondenzatorja in dejansko pregreje vse globine tkiv na področju izvajanja, toplota pa se najbolj dvigne znotraj mehkih tkiv. Čeprav se terapija izvaja na podoben način kot ultrazvočna terapija, se na površju kože tkivo zagreje še najmanj. Najbolj pomembno pa je, da se umetni materiali v telesu pacienta zaradi drugačne tehnologije delovanja ne pregrevajo in lahko to terapijo izvajamo praktično pri vseh ljudeh.

Zakaj zdravimo s toploto?

S toploto povečamo prepustnost celičnih membran in pospešimo prekrvavitev ter prehajanje kisika in ogljikovega dioksida,  kar pa je pomembno, da se odpadni produkti hitreje odstranijo s področja, ki ga zdravimo. Prav tako s toploto povečamo elastičnost tkiva in zmanjšamo bolečino. Pregrevanje je predvsem koristno pri kroničnih degenerativnih obolenjih in pred pripravo na vsako manualno obravnavo.

Laser po globinskem pregrevanju

Laserska terapija deluje antibakterijsko, protibolečinsko, pospešuje mikrocirkulacijo mehkih tkiv, spodbuja sintezo kolagena – skratka, pospešuje celjenje oz. vzpostavitev normalne fiziološke funkcije celic. Najbolj učinkovita je v akutnih fazah poškodb, prav tako pa so učinki zdravljenja odlični v subakutni in kronični fazi. Laser se lahko izvaja kot samostojna terapija, izkazalo pa se je, da je še bolj učinkovita v kombinaciji z globinskim pregrevanjem, saj z globinskim pregrevanjem še povečamo prekrvavitev in laserju omogočimo še boljše delovanje oz. rezultate. K-Laser z modeli CUBE se uvršča v sam vrh laserjev in je energetsko zelo močen ter prodre globoko v notranjost telesa.