Bolečine v križu

Odpravite bolečine v križu

Ali ste vedeli, da človeško telo ni narejeno za sedeči položaj?

Evolucija je naše telo postavila na iztegnjeni nogi, ki imata en sam namen – gibanje.

Kakšen pa je videti dan povprečnega Slovenca? Sedi v avtu na poti v službo, sedi v pisarni za računalnikom, sedi med sestanki, sedi za mizo med obedi, sedi zvečer pred televizorjem …

Morda smo malce karikirali, a dejstvo je, da nas je sodobna tehnologija – računalniki, televizor, pametni telefoni – prisilila v sedeč položaj, ki vodi v znane bolečine v križu.

Poleg tega pa nam zaradi hitrega življenjskega tempa kronično primanjkuje gibanja in tudi to se marsikomu pozna v obliki bolečin v križu.

Kronične bolečine so seveda tudi zaradi poškodb hrbta, ki lahko nastanejo že zaradi napačnega dviga bremena.

Če tudi vas nenehno boli križ ali ste si poškodovali hrbet, preberite nasvete, kako odpraviti te bolečine.

Poškodbe hrbta

Poškodbe hrbta so pogost vzrok bolečin v hrbtnem predelu, nastanejo pa lahko zelo nenadno in pri komer koli.

Hrbtenico podpirajo velike paraspinalne mišice, ki pravzaprav podpirajo celoten zgornji del telesa in so nenehno v uporabi in zaradi tega tudi zelo obremenjene – ter hkrati nagnjene k poškodbam, iz katerih izvirajo bolečine v hrbtu.

Poškodbe hrbta pri športu

Eden izmed pogostih vzrokov poškodb hrbta je šport – pri teku, tenisu, golfu, jadranju ali podobnih športih si mimogrede lahko poškodujemo tudi hrbet, čeprav nanj niti ne bi pomislili.

Pogosta napaka rekreativcev je, da zelo krepijo trebušne mišice, pozabijo pa na mišice, ki obkrožajo vretenca na hrbtu.

Nenaden zasuk ali premik in zbadajoča bolečina v hrbtu in neželeno mirovanje z bolniško so tukaj. Strokovnjaki v izogib poškodbam hrbta med rekreacijo oziroma športnim udejstvovanjem priporočajo primerno ogrevanje pred športom, krepitev hrbtnih mišic (in celega telesa nasploh) ter ohlajanje, ki naj bo dvakrat daljše od ogrevanja.

Poškodbe hrbta na delovnem mestu

Seveda pa do bolečin v hrbtu zaradi poškodbe lahko pride tudi na delovnem mestu – bolečine v hrbtu so pogosto posledica napačnih načinov dvigovanja težkih bremen in same drže telesa.

Ponavljajoče se dvigovanje, zasuki in upogibanje trupa, ki so pogosti pri npr. trgovcih, skladiščnikih, vzgojiteljih v vrtcih ipd., pogosto privedejo do obrab ali poškodb na kosteh, mišicah in drugih tkiv v hrbtu.

Zvini in obremenitve, hernije diskov pa tudi zlom vretenc so najhujše poškodbe, ki lahko nastanejo zaradi nepravilnega obremenjevanja hrbta v službi.

Zaradi sedenja imamo šibke trebušne in stegenske mišice, zato močne hrbtne mišice med dvigom bremena potegnejo telo stran od njegove anatomske oblike.

Pomembno je, da se naučimo pravilno dvigovati breme, ga dvigovati z višine pasu oziroma iz čepečega položaja, ne upogibati in sukati telesa med premikanjem bremena ter krepitev stegenskih in trebušnih mišic, da razbremenimo hrbtne mišice.

Med sedenjem pazimo, da nismo sključeni in v življenjski slog vključimo lahkotno gibanje nekajkrat tedensko.

Bolečine v križu

Poleg poškodb hrbta povzročajo bolečine v križu in vratnem predelu tudi nekatere naše navade in življenjski slog ter prisiljena drža v službi.

Mišice hrbta in diski v hrbtenici so, kot smo že omenili v uvodu, namenjeni gibanju, zato vsako daljše mirno sedenje ali ležanje v istem položaju vodi do bolečin v hrbtu.

Delo za računalnikom in uporaba pametnega telefona

Eden najpogostejših vzrokov za bolečino v križu je sedenje pred računalnikom.

Na žalost pa to predstavlja velik del službenega časa (ali celo celoten delovni čas) zaposlenega prebivalstva, vse večji problem pa je tudi pri mladini (računalniške igrice, socialna omrežja).

V zadnjem desetletju se je računalniku pridružil še pametni telefon (in tablice), ki nas podobno sili v prisilno držo: sedeč, sključen položaj, sklanjanje glave proti ekranu, tipkanje po tipkovnici oziroma po telefonu …

Tovrstna nepravilna drža med sedenjem ustvarja pritisk na hrbtenico in povzroča ostro bolečino v križu.

Potrebno je poskrbeti za pravilen položaj ekrana, pravilno držo med sedenjem in več odmorov z gibanjem, s katerim razgibamo hrbet in se izogibamo bolečinam.

Pri uporabi telefona pazite, da ga nimate prenizko –  telefon dvignite višje in ga približajte obrazu, da ne nagibate obraza navzdol in s tem povzročate pritisk na vratni in ramenski del hrbtenice.

Nepravilna izbira obutve

Neudobna obutev s povsem ravnim, tankim podplatom, v kateri stopala težje skrbijo za ravnotežje, obremenjujejo hrbet (poleg tega pa tudi gležnje, kolena in kolke).

Tanek podplat tudi ne blaži udarcev ob stiku s podlago. Poleti priljubljene balerinke, natikači in japonke so pogost vzrok bolečin v hrbtu.

Ženske visoke pete silijo telo v nenaraven položaj, nagnjen naprej, kar povzroča nenehno napetost v hrbtenici in posledične bolečine v križu.

Menstrualne bolečine in nosečnost ter bolečine hrbta

Ženske med menstrualnimi krči zaradi povezanih živčnih poti pogosto boli tudi hrbtenica, prav tako zaradi hormonskih sprememb in dodatne teže ter položaja otroka pride do bolečin hrbta pogosto tudi med nosečnostjo.

Menstrualne bolečine
Menstrualne bolečine

Neudobno ležišče

Med nočnim počitkom se telo obnavlja, spočije, regenerira. Če nočni spanec ni kakovosten, potem se telo odzove z bolečino.

Dotrajano ležišče brez primerne opore hrbtenici je pogost vzrok zbujanja z bolečim hrbtom. Telo ponoči potrebuje dobro podporo (trše ležišče), za vratni del hrbtenice pa poskrbi kvaliteten vzglavnik. Priporočljivo ga je menjavati na tri leta, ležišče pa večkrat obračati, da se izognemo »luknjam«, ter menjavanje vsakih sedem let.

Ko so poškodbe in bolečine hrbta že prisotne, pomaga fizioterapija

Navadno se ljudje odzovemo šele, ko problem že nastane. Z zgoraj opisanimi pristopi boste bolečino omilili, če je še v začetni fazi, sicer pa boste telesu pomagali s kakovostno fizioterapijo.

Fizioterapevti v Sloveniji za različne vrste in stopnje bolečin v križu ter pri poškodbah hrbta uporabljajo različne pristope, s katerimi pacientom pomagajo do izboljšanja.

Opisali bomo nekaj najpogostejših naprav in pripomočkov, s katerimi fizioterapevti uspešno lajšajo bolečine v križu ter hitreje rehabilitirajo poškodbe hrbta.

Vse naprave in pripomočki v nakup ali najem nudi podjetje Semos, ki nudi tudi rezervne dele in potrošni material ter servis vseh naprav.

Human Tecar terapija

Human Tecar terapija je oblika manualne oziroma ročne masaže v kombinaciji z globinsko stimulacijo s pomočjo aparata HCR 1002.

Fizioterapevt z aparatom, ki uporablja radio-frekvenčno tehnologijo prodre globoko v telo, po potrebi do trdih ali mehkih tkiv  – vse do ciljnega, poškodovanega področja.

Anja Oplotnik - Human Tecar terapija
Anja Oplotnik na terapiji Human Tecar

S tovrstno stimulacijo lahko vpliva na mehke strukture kot so mišice, mišične ovojnice, fascija …

Ali pa trde kot so kosti, sklepi, sklepne ovojnice, kite, tetive, ligamenti.

Na ta način povečamo cirkulacijo, prepustnost celičnih membran, ob enem pa tkiva pregrevamo. Kot posledica se poveča izločanje elastina tako, da so tkiva bolj prekrvavljena in prožna, to pa posledično vodi do same regeneracije in zmanjšanja bolečin.

Manualna terapija in vaje

Z ročno masažo in vajami, ki jih dela pacient med fizioterapijo in tudi doma, se okrepijo oslabele mišice, kar je ključnega pomena za uspešno rehabilitacijo.

K-LASER

K-LASER je vrhunski aparat za takojšnjo rehabilitacijo, ki je še posebej priljubljen pri vrhunskih športnikih (Ilka Štuhec, NK Maribor, NK Celje, RK Gorenje Velenje …).

Laserska terapija je energetsko zelo visoka, izvajamo jo lahko vsak drugi dan. Pri manjših poškodbah zadostuje že šest obravnav.

Ilka štuhec - K-LASER terapija
Ilka Štuhec na terapiji K-LASER

HiTop

HiTop je elektroterapija, ki uporablja izjemno visoke frekvence, tako v telo vnese več energije kot ostale elektroterapije, ne stimulira le živčevja in mišic, temveč deluje neposredno na metabolizem celic.

Poleg tega ga lahko uporabljamo tudi štirikrat dlje. Tako je rehabilitacija poškodovanega hrbta hitrejša in učinkovitejša.

Aparat Hitop je primeren tudi za domačo uporabo, saj gre za aplikacijo elektrod. Pri tem pa je obvezno, da ima vsak uporabnik natančna navodila o pravilnost aparata, glede na vrsto poškodbe.

 

Vas zanima kako do terapije s SEMOS aparti?

Nekateri aparati so primerni za najem in uporabo v udobju domačega doma. Najdete jih tukaj.
Najbližjega fizioterapevta, ki vam lahko ponudi terapijo z vrhunskimi Semos aparati najdete tukaj: www.semos.si/fizioterapevti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.