Uporaba NOVAFON na kliniki / v ordinaciji

Izberite specialistično področje in izvedeli boste več o uporabi NOVAFON aparata:

DELOVNA TERAPIJA

FIZIOTERAPIJA

LOGOPEDIJA

DELOVNA TERAPIJA

Senzorna re-edukacija in izboljšanje zaporedja gibanja z NOVAFON.

S pomočjo ciljane lokalne vibracijsko taktilne stimulacije naslavljamo senzomotorični sistem v obravnavi ortopedskih in nevroloških klientov. Tako izvajamo terapijo za roko in sočasno vplivamo na regulacijo mišičnega tonusa. Z NOVAFON aparatom lahko reguliramo mišični tonus in napetost, spodbujamo percepcijo in izboljšujemo zaporedje gibanja. Globoka stimulacija nežno, vendar učinkovito stimulira mišice in živčne končiče. Tako se lahko uporablja kot medicinski pripomoček za terapijo številnih motenj, ki jih obravnava delovna terapija. Številne klinične študije so dokazale pomembno dodano vrednost in trajne terapevtske učinke pri terapiji oseb z enostranskim zanemarjanjem, hipertoničnih in spastičnih klientih, vključno z izboljšanjem vsakodnevnih aktivnosti in izboljšanjem fine motorike pri hemiparetičnih klientih.

Kako uporabljamo NOVAFON napravo:

Primer: Poškodbe kot posledica opeklin

Namen: Desenzibilizacija

 

Naprava NOVAFON se z različnimi nastavki uporablja pri terapiji roke in pri odpravljanju posledic brazgotin. Z njo uravnavamo mišični tonus, izvajamo desenzibilizacijo in mobilizacijo v roki.

“Uporaba naprave se je najbolj izkazala na področju terapije za roko (kot npr. pri klientih s kompleksnim regionalnim sindromom, Dupuytrenovijo boleznijo, artritisom, poškodbami perifernih živcev, otekanjem in bolečino). Še posebej je naprava zelo učinkovita pri terapiji brazgotin/mobilizaciji brazgotin, ki nastanejo kot posledica poškodb in/ali operativnih posegov v roki. Poškodovano področje je bolj prekrvavljeno; mehko tkivo postane elastično. Klienti poročajo o pomirjajočem in globokem učinku naprave na njihovo roko.” (Delovni terapevti, Marien bolnišnica, Stuttgart).

Primer: Hemipareza zgornjega uda

Cilj: Izboljšanje funkcije prijemanja

 

Lokalna vibracijska terapija se uporablja kot nefarmakološka oblika obravnave povišanega mišičnega tonusa. Rezultat znižanja spastičnosti v roki vključuje izboljšanje hoje in izboljšanje funkcije prijema. Stimulacija senzomotoričnega sistema vodi do spodbujanja izboljševanja zaporedja gibanja in zaznavanja prizadetega dela telesa. To velja za kliente po možganski kapi, pridobljeni poškodbi možganov, kliente z multiplo sklerozo in za otroke s cerebralno paralizo.

Primer: unilateralno zanemarjanje po možganski kapi

Cilj: Izboljšana sposobnost raziskovanja na bolj prizadeti strani

 

“Petminutna vibracija mišic vratu pred pričetkom delovno terapevtske obravnave je imela pozitivne učinke v terapiji osebe z unilateralnim zanemarjanjem.” (Kamada et al. 2011).

Številne študije so dokazale izboljšanje sposobnosti vidnega raziskovanja hemiparetične strani pri klientih z unilateralnim zanemarjanjem po možganski kapi, če so bile v terapiji z vibracijo stimulirane kontraleteralne vratne mišice. Ta učinek izhaja iz dejstva, da receptorje za razteg, ki jih najdemo v mišicah in kitah, stimulira vibracija, kar povzroči navidezno rotacijo glave.

Pri obolenjih gibalnega sistema se vibracijska terapija uporablja za lajšanje bolečine in doseganje izboljševanja obsega gibljivosti. Učinke vibracij na lajšanje bolečin so že preučevali in dokazovali pred mnogimi desetletji. Zlasti so dokazali izrazito učinkovitejše rezultate pri osebah s kroničnimi bolečinami v primerjavi s kontrolno skupino, ki je prejemala farmakološko zdravljenje. Ker je terapija nežna in učinkovita, klienti zelo dobro sprejmejo vibracijsko terapijo. Sčasoma je postala sestavni del zmanjševanje bolečin v delovno terapevtskem procesu. Pri obravnavi amputacijske bolečine (fantomska bolečina) se je izkazalo tudi, da ima izrazit učinek na lajšanje bolečine.

Primer: Otroška cerebralna paraliza

Namen: Percepcija telesa

 

Pri otrocih uporabljamo NOVAFON terapijo z namenom spodbujanja percepcije, za relaksacijo ter z namenom regulacije mišičnega tonusa. Ljudje nežno vibracijo zaznamo kot prijetno ščemenje, kar omogoča globoko proprioceptivno stimulacijo. Pri otrocih s prirojeno možgansko poškodbo, kot je otroška cerebralna paraliza, lahko lokalna vibracija pripomore k izboljšanju motorične kontrole in spodbujanju izvajanja vsakodnevnih dnevnih aktivnosti.

FIZIOTERAPIJA

Izboljšana funkcionalnost in motorična kontrola z NOVAFON aparatom.

Ciljana vibracijsko taktilna stimulacija spodbuja senzomotorični sistem in se uporablja na področju ortopedske in nevrološke fizioterapije. NOVAFON lahko pomaga uravnavati mišično napetost ter spodbuja zaznavanje in primerno zaporedje gibanja. Posledica tega sta povečan obseg gibanja in izboljšana funkcionalna aktivacija. Globoka vibracija nežno, vendar učinkovito stimulira mišice in proste živčne končiče. Zato se uporablja kot medicinski pripomoček v obravnavi širokega spektra fizioterapevtskih indikacij. Klinične študije so dokazale pomembno dodano vrednost in trajne terapevtske učinke pri zdravljenju spastičnosti in mišično-skeletne bolečine.

Ciljna vibracijska terapija se uporablja za učinkovito zmanjševanje bolečin lokomotornega aparata. NOVAFON podpira celostno obravnavo klientov, pomaga uravnavati napetosti v mišicah/okolijskem tkivu in izboljšuje zaporedja gibov. Globoke vibracije nežno, a učinkovito stimulirajo mišice in živce. Na začetku pogosto traja le nekaj minut, da tkivo sprostite in ga pripravite na nadaljnjo obravnavo. Predvsem blažilni in lajšajoči učinek zvočnih valov NOVAFON naprav so nepogrešljivi pri lajšanju bolečin v gibalnem sistemu. Uporaba in učinkovitost NOVAFON aparata je tako preprosta, da ga lahko klient uporablja tudi v domačem okolju.

Uporaba NOVAFON aparata:

Primer: HEMIPAREZA

Cilj: Izboljšana hoja

 

Lokalna vibracijska terapija se uporablja za terapijo spastičnosti, kot nefarmakološki način regulacije mišičnega tonusa. Rezultati zmanjšanja spastičnosti, ki jo povzročajo vibracije, vključujejo izboljšano hojo in izboljšano funkcijo prijema. Stimulacija senzomotoričnega sistema vodi do izboljšanja zaporedij gibanja in zaznavanja prizadetega dela telesa. To velja za kliente z možgansko kapjo, travmatično poškodbo možganov ali multiplo sklerozo ter tudi za otroke s cerebralno paralizo.

PRIMER: Motnja gibanja čeljusti

Cilj: Regulacija mišičnega tonusa in zmanjšanje bolečine

 

V okviru splošnega koncepta CMD terapije lahko NOVAFON pomaga pri uravnavanju mišičnega tonusa, pri izboljšanju motnje gibljivosti in zmanjševanju določenih bolečinskih točk. Cilj terapije je globoka vibracijska stimulacija vzdolž celotnih primarnih in sekundarnih žvečnih mišic za sprostitev celotnega žvečnega sistema. Prav tako NOVAFON aparat omogoča intraoralno terapijo z uporabo intraoralnega kompleta. V mnogih primerih traja terapija le nekaj minut, da opazimo izboljšanje mobilnosti in zmanjšanje bolečine. Klienti lahko s s terapijo nadaljujejo doma.

Primer: Bolečina v sklepih

Cilj: Zmanjšanje bolečine in izboljšanje gibljivosti

 

Pri obolenjih gibalnega sistema se vibracijska terapija še posebej uporablja za lajšanje bolečin in za doseganje izboljšanega obsega gibljivosti. Učinek vibracij na lajšanje bolečin preko stimulacije aferentnih vlaken so preučevali in dokazovali pred mnogimi desetletji. Zlasti so dokazali izrazito učinkovitejše rezultate pri osebah s kroničnimi bolečinami v primerjavi s kontrolno skupino, ki je prejemala farmakološko zdravljenje. Ker je terapija nežna in učinkovita, klienti zelo dobro sprejmejo vibracijsko terapijo. Sčasoma je postala sestavni del zmanjševanje bolečin v fizioterapevtskem procesu. Pri obravnavi amputacijske bolečine (fantomska bolečina) se je tudi izkazalo, da ima izrazit učinek na lajšanje bolečine.

Primer: Športne poškodbe

Cilj: Spodbujanje regeneracije telesa s pomočjo stimulacije tkiv

NOVAFON lahko pri športnikih uporabljamo tako v preventivne kot kurativne namene. Poseben učinek vibracij na mišice in živce spodbuja njihove lastne mehanizme za regeneracijo telesa in blaži bolečino. Nežne vibracije segajo do globine 6 cm v tkivo in aktivirajo utrjene mišice, spodbujajo razdražene kite in olajšajo kronična vnetna stanja.

Primer: Bolečina v križu

Cilj: Zmanjševanje bolečine in sproščanje mišic

 

Pri obolenjih gibalnega sistema se vibracijska terapija še posebej uporablja za lajšanje bolečin in za doseganje izboljšanega obsega gibljivosti. Učinek vibracij na lajšanje bolečin preko stimulacije aferentnih vlaken so preučevali in dokazovali pred mnogimi desetletji. Zlasti so dokazali izrazito učinkovitejše rezultate pri osebah s kroničnimi bolečinami v primerjavi s kontrolno skupino, ki je prejemala farmakološko zdravljenje. Ker je terapija nežna in učinkovita, klienti zelo dobro sprejmejo vibracijsko terapijo. Sčasoma je postala sestavni del zmanjševanja bolečin v nevropatskem procesu.

Primer: Epikondilitis

Cilj: Zmanjševanje bolečine in izboljšanje gibljivosti

 

NOVAFON se lahko uporablja za lajšanje bolečin pri kroničnih vnetnih procesih, kot na primer pri epikondilitisu ali tendinitisu. Nežne vibracije povzročajo globoko stimulacijo tkiva in spodbujajo mehanizme okrevanja tkiva. Tudi pri bolečinah v sklepih so se naprave z zvočnim valovanjem izkazale za uspešne. Lokalno vibracijsko terapijo lahko uporabimo tudi v kombinaciji z drugimi oblikami terapije.

Primer: Prožilne točke

Cilj: Regulacija mišičnega tonusa in zmanjševanje bolečine

 

Pri obolenjih gibalnega sistema se vibracijska terapija še posebej uporablja za lajšanje bolečin in za doseganje izboljšanega obsega gibljivosti. Glavna področja aplikacij pri radiacijskih bolečinah je terapija prožilnih točk. Prožilne točke lahko učinkovito obravnavamo s pomočjo različnih nastavkov NOVAFON aparata in globokih učinkov, ki jih dosežemo z zvočnimi valovi NOVAFON aparata.