Seminar za fizioterapevte: “Uporaba udarnih valov pri zdravljenju mišično-skeletnega sistema”

Prizorišče: Hotel A, Mala Pirešica 20, 3301 Petrovče
Čas dogajanja: v soboto, 26. oktober, 2019
Predavatelja: Dr. Jens Lundgren iz Švedske. OMT diploma (Osteopatsko manipulativno zdravljenje) mišičnoskeletnega ultrazvoka. Diplomiral je na skandinavski College of Naprapathic – doktor naprapatije (DN).
Kotizacija: Za zgodnje prijave do 4.10.2019 je kotizacija 60 EUR
Prijave do 21.10. 2019:  95 EUR

PROGRAM

Sobota, 26. oktober

8.00 – 9.00
Registracija

9.00
Uvodni pozdrav (Samo Sovinc)

TEORETIČNI DEL 1. del
Fizikalne osnove RPW (radialni tlačni val) in FSW (fokusni udarni val) (Dr. Jens Lundgrent)
Področja uporabe ( rehabilitacija, športne poškodbe, celjenje kosti, dermatologija, neurologija…)
(Dr. Jens Lundgren)

9.50 – 10.10
Odmor s kavo

10.10
TEORETIČNI DEL 2. del
Kako udarni in tlačni val sprožita procese celjenja (Dr. Jens Lundgrent)
Kalcinacije in udarni val. (fokusni v primerjavi z tlačnim valom (Dr. Jens Lundgrent)
Uporaba udarnih valov pri miofascialnih sindromih (Dr. Jens Lundgrent)
Zdravljenje entezopatij z udarnimi valovi (Dr. Jens Lundgrent)
Razprava

13.00 – 14.00
Odmor za kosilo

14.00 – 16.30
PRAKTIČNI DEL
Primeri uporabe FSW ter RPW in kombinacije obeh terapij
Razprava z zaključki

Opis seminarja

Udarne globinske valove so pred približno 35-imi leti začeli uporabljati pri zdravljenju ledvičnih kamnov in ta oblika zdravljenja je še danes prva izbira pri tovrstnih bolezenskih stanjih.

Približno 10 let kasneje so metodo preizkusili tudi v ortopediji in travmatologiji, sprva pri zdravljenju nezaceljenih zlomov in psevdoartrozah.

Zdravljenje z ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) – udarnimi globinskimi valovi se je nato čedalje pogosteje uporabljalo pri tendinitisih, burzitisih, utesnitvenih sindromih, petnih trnih ipd.

Pred desetletjem se je terapija razširila tudi na področje dermatologije in kardiologije, dosegla pa je tudi operacijske dvorane, kjer udarne globinske valove uporabljajo v primeru miokardnega infarkta med operacijo na odprtem srcu.

Danes je na tržišču precej različnih aparatov za terapijo z udarnimi globinskimi valovi, ki preko sonde na boleče mesto prenaša pulzne visoko-energijske valove. Ti v telesu sprožijo reakcijo, s katero se zmanjša bolečina in poveča presnovna aktivnost celic, prepustnost membran ter lokalni krvni pretok – pospeši se proces celjenja.

Z udarnimi globinskimi valovi lahko povzročimo tudi proces kavitacije, ki v mehkih tkivih (mišicah, kitah, ligamentih) spremeni velikost in obliko kalcinacij ter olajša njihovo resorbcijo (celo v daljšem časovnem obdobju po končani terapiji).

Terapija z udarnimi globinskimi valovi je neinvazivna metoda, s katero uspešno zdravimo bolečine mišično-skeletnega sistema (predvsem kronične) plantarni fascitis, petni trn, bolečine in zadebelitve Ahilove tetive, patelarna tendinopatija, trohanterni burzitis, kalcinacije v ramenskem obroču, utesnitveni sindrom, teniški in golfski komolec (epikondilitis), vnetja narastišč mišic in tetiv na drugih mestih (stopalo, koleno, medenica, hrbtenica), kronično boleče mišično-prožilne točke, zunaj sklepne kalcinacije, sindrom karpalnega kanala, natrgana ali nategnjena mišica in psevdoartroze.

Za uspeh terapije je pomembno pravilno doziranje valov, število obravnav (terapij) in zadosten razmak med terapijami (večinoma zadošča 3-5 terapij v približno enotedenskih razmakih), učinki biološke regeneracije pri ESWT pa se pokažejo šele čez nekaj tednov, lahko tudi mesecev po zaključenem zdravljenju.

Terapije z udarnimi globinskimi valovi ne uporabljamo v času akutne faze, pri bolnikih, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, imajo izrazito osteoporozo, maligna obolenja na obravnavanem področju, sum na globoko vensko trombozo ter pri nosečnicah. Pred začetkom terapije priporočamo posvet z zdravnikom (specialistom ortopedije, travmatologije, fizikalne medicine in rehabilitacije), ki bo presodil, ali je za posameznika terapija z udarnimi globinskimi valovi priporočljiva in varna.

DODATNE INFORMACIJE

Mateja Sovinc, Tel: 03 5419 715 ali 041 726 805; E: mateja@semos.si

Prijavite se preko spodnjega obrazca ali na vse podatke pošljite na mateja@semos.si

Prijavni obrazec
    Vsi podatki bodo obravnavani zaupno in bodo uporabljeni zgolj za obdelavo vašega sporočila. Podjetje Semos d.o.o. se zavezuje, da podatkov ne bo posredovalo tretjim osebam ter da bodo le ti varovani v skladu z veljavno zakonodajo.