GLOREHA SINFONIA

Gloreha Sinfonia je robotska naprava za rehabilitacijo rok. Idealna je za vse stopnje obnovitve nevro-motoričnih povezav po poškodbi centralnega in perifernega živčnega sistema (možganska kap, nezgodna možganska poškodba, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, ALS, poškodba hrbtenjače …) ter ortopedskimi težavami (po operaciji karpalnega kanala, poškodbe zapestja in prstov, opekline, kompleksni regionalni bolečinski sindrom …).

Dodatne informacije

Blagovna znamka

Vrsta terapije

Nevrofizioterapija

Opis

Gloreha Sinfonia je robotska naprava za rehabilitacijo rok. Idealna je za vse stopnje obnovitve nevro-motoričnih povezav po poškodbi centralnega in perifernega živčnega sistema (možganska kap, nezgodna možganska poškodba, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, ALS, poškodba hrbtenjače …) ter ortopedskimi težavami (po operaciji karpalnega kanala, poškodbe zapestja in prstov, opekline, kompleksni regionalni bolečinski sindrom …). Senzorji, aktuatorji, 3D animacije in dinamična podpora za roke predstavljajo simfonija instrumentov, združenih v dobro bolnikov. Jedro Gloreha Sinfonia je rehabilitacijska rokavica, ki podpira gibanje prstov, medtem ko zazna aktivno gibanje, ki ga ima pacient oziroma pacientka. Vsaka motorna vadba je obogatena z multisenzorno stimulacijo in sočasno 3D animacijo na zaslonu za povečanje kortikalne stimulacije.

Robotska rokavica Gloreha zazna vsako gibanje prsta in glede na preostale motorične veščine delno ali v celoti podpira gibanje roke, ki jih zmore oseba. Posameznik lahko s svojo zdravo roko posnema gibanja, vidna na zaslonu, na prizadeti roki pa ta gibanja ponovi robotska rokavica Gloreha.

Gloreha Sinfonia je fantastično sredstvo za začetek funkcionalnega okrevanja že od začetka poškodbe (v akutni in subakutni fazi), kjer bolnikova roka nima ovir in se lahko prosto giblje; na voljo so unilateralne in bilateralne naloge. Pri izvajanju aktivnosti je zaželena uporaba realnih predmetov. V programski opremi Gloreha je na voljo več nastavitev, kot so: video predogledi, prilagodljiva avdio navodila, spremljanje izboljšav uspešnosti, interaktivne igre …

Pasivna mobilizacija

Gloreha je delovna postaja, namenjena posameznikom z nevrološko motnjo/obolenjem, ki potrebujejo rehabilitacijo zgornjega dela telesa. Udobna in lahka rokavica podpira gibanje roke. Možna je vsaka kombinacija fleksije in ekstenzije: selektivno odpiranje/zapiranje posameznega prsta v zaporedju, v pest, štetje, pincetni prijem, mahanje in tako naprej. Posamezniki so v celoti vključeni v motorične vaje, zahvaljujoč multisenzorni stimulaciji in 3D animaciji na zaslonu.

Glede na posameznikovo stanje, ponuja programska oprema Glorehe široko paleto možnosti za prilagajanje terapevtskih parametrov, kot sta obseg gibljivosti in hitrosti gibanja. Gloreha se lahko uporablja že od začetka zdravljenja oseb z nevrološko motnjo/obolenjem, tudi če posameznik nima aktivne sposobnosti za premikanje roke: rokavice lahko v celoti izvajajo upogibanje in odpiranje prstov. Gloreha je osredotočena na podporo mobilizacije prstov in krepitev nevro-plastičnosti s pomočjo 3D animacije in avdio-vizualne povratne informacije.

Funkcionalne vaje

Cilj vsakega rehabilitacijskega programa je obnovitev vsakodnevnih aktivnosti življenja. Gloreha Sinfonia pomaga posamezniku z nevrološko motnjo/obolenjem uresničevati, urejati, izbirati ustrezne vaje ter manipulirati z dejanskimi predmeti. Gloreha je bila razvita za pomoč pri izvedbi gibov zgornjih okončin: Gloreha vključuje dve dinamični podpori, ki omogočata in dajeta podporo zgornjemu udu in zgornjemu delu telesa med izvajanjem aktivnosti. Specifično oblikovana miza v obliki črke C omogoča dostop do delovnega prostora tudi za posameznike na invalidskih vozičkih. Terapevt lahko nastavi in načrtuje široko paleto vaj z različnimi stopnjami težavnosti in zapletenosti. Vaje, usmerjene v nalogo, lahko prilagodite glede na stanje posameznika: funkcionalno zdravljenje je lahko aktivno, pasivno ali bilateralno.

Dinamična podpora za roko

Rokavica Gloreha zazna aktivne premike. Glede na potrebo, lahko podpira posameznika v izvedbi zapiranja in odpiranja prstov. Kazalniki učinkovitosti zagotavljajo takojšnje rezultate pri vsaki izvedbi. Gloreha programska oprema predlaga posebne aktivne vaje za usposabljanje vsakodnevnih opravil z dejanskimi predmeti. Naprava podpira aktivno izvedbo gibanja, in se vključi v izvedbo aktivnosti le, če in kadar je to potrebno (začeti ali zaključiti aktivnost).

Gloreha delovna postaja

Delovna postaja Gloreha je inovativna naprava za rehabilitacijo zgornjega uda. Medtem ko robotska rokavica Gloreha mobilizira prste, je na zaslonu prikazana 3D simulacija.

Delovna postaja Gloreha je terapevtski pripomoček za rehabilitacijo oseb, ki potrebujejo rehabilitacijo celotnega zgornjega uda. Dve dinamični podpori omogočata, da se roki premikata brez gravitacije (po principu odvzema teže), da bi lahko opravljali funkcionalne naloge.

Cilj vsakega rehabilitacijskega programa je okrevanje aktivnosti dnevnega življenja (ADL). Delovna postaja Gloreha ima ergonomsko delovno območje in omogoča izvajanje terapij, potrebnih za okrevanje funkcionalnih gibov (na primer: prijemanje, premikanje, dviganje in manipulacija s predmeti).

Terapevt določi različne, v funkcionalni cilj prilagojene terapije glede na stanje posameznika. Gloreha je uporabniku prijazna, intuitivna programska oprema. Video predogledi, avdio-vizualni učinki in sočasne 3D animacije so usmerjene v povečanje nevronske plastičnost in aktivno sledenje mobilizacijskim vajam.

Terapija z opazovanjem aktivnosti

Znanstvena literatura je pokazala, da lahko opazovanje specifične aktivnosti aktivira iste kortikalne povezave, ki so vključene v izvedbo dotične motorične funkcije, pomagajo pri načrtovanju gibov in spodbujajo nevro-plastičnost. Programska oprema Gloreha ponuja izvedbo v dveh korakih za vsako vajo:

 1. posameznik z nevrološko motnjo/obolenjem lahko na zaslonu vidi pravo roko, ki opravlja določeno motorično nalogo;
 2. nato robotska rokavica ponovi oziroma preslika izvedbo aktivnosti v skladu s posameznikovim stanjem.

Indikacije in kontraindikacije

Gloreha je indicirana za uporabo pri pacientih s parezo ali plegijo roke, ki je nastopila po poškodbi perifernega ali centralnega živčnega sistema (možganska kap, poškodbe glave) ali mieloičnimi lezijami.

Prav tako je indicirana v obdobju po operaciji in po akutni rehabilitaciji naslednjih postopkov ali stanj:

 • redukcija in sinteza intraartikularnih, metafiznih ter diafiznih zlomov prstnice in dlančnice;
 • otrdelost kot posledica imobilizacije po stabilizaciji zlomov in redukciji izpahnjenih sklepov;
 • kapsulotomija, artroliza in tenoliza pri posttravmatski otrdelosti metakarpofalangealnih in interfalangealnih sklepov;
 • fleksijska in ekstenzijska tenoliza;
 • fleksijska in ekstenzijska sinovektomija tetive;
 • artrotomija;
 • metakarpofalangealna in interfalangealna zamenjava sklepa;
 • replantacije roke ali prstov;
 • aponevrotomija za Dupuytrenovo kontrakturo;
 • opekline.

KONTRAINDIKACIJE:

 • prisotno nezdravljeno in nenadzorovano vnetje;
 • akutni artritis;
 • nestabilen zlom;
 • krvavitev;
 • nezdravljena in nezaščitena infekcija in kožne lezije;
 • visoka hipertonija;
 • agresivno vedenje ali nepripravljenost za sodelovanje.
Trenutno še ni nobenega mnenja.